Kirkkolaulu

KIRKKOMUSIIKKI SEURAKUNNASSA 

Tervetuloa mukaan seurakunnan kirkkomusiikkitoimintaan! Jokaiselle, jota kirkkomusiikki kiinnostaa, suodaan mahdollisuus laulaa ja oppia kirkkomusiikista lisää. Seurakunnassamme on tarjolla kahdentasoista kirkkomusiikkiopetusta: kirkkolaulupiirejä ja kirkkokuorotoimintaa. 

Lappeenrannan kirkkolaulupiiri toimii matalan kynnyksen periaatteella. Kirkkolaulupiiriin voi tulla kuka vain laulamisesta kiinnostunut. Mukaantulo ei edellytä toimintaan sitoutumista, vaan mukana voi olla juuri silloin kun se itselle sopii. Piirissä lauletaan tänä syksynä Pyhiinvaeltajan lauluja, opitaan kirkkomusiikin historiasta, sekä lauletaan ortodoksisia joululauluja itäslaavien mailta. Piiriä vetää kanttori Maria Verikov. 

Kirkkolaulupiirejä selvästi tavoitteellisempaa työtä tehdään kirkkokuoroissa. Kirkkomusiikki on olennainen osa jumalanpalvelusta. Siksi kirkkokuoron laulun tulee olla hyvin harjoiteltua, ja sen tulee pyrkiä korkeatasoisuuteen. 

Kuorotoimintaan mukaan pyrkivillä tulee olla halu sitoutua toimintaan sekä valmius oppia laulamaan moniäänistä kuoromusiikkia. Tästä syystä kuoroon otetaan uusia jäseniä vain laulukokeen kautta. Kokeessa testataan onko laulajalla edellytyksiä oppia laulamaan kirkkokuorotoiminnan vaatimalla tavalla. 

Kirkkokuoroon mukaan haluavia pyydetään ottamaan yhteyttä seurakunnan kanttoreihin. Suomenkielisestä kirkkomusiikkitoiminnasta vastaa Maria Verikov, kirkkoslaavinkielisestä Tatiana Mäkelä. 

 

KIRKKOKUOROLAISILLE:

SYKSY 2020 

 

HARJOITUKSET 

Lappeenranta 

Yhteiskuoroharjoitus maanantaisin klo 18 

Slaavinkielisen kuoron harjoitus tiistaisin klo 18 

Suomenkielisen kuoron harjoitus kuukauden ensimmäisenä lauantaina klo 14.30-17. 

 

Imatra  

Yhteiskuoron harjoitus tiistaisin klo 18 

Slaavinkielisen kuoron harjoitus maanantaisin klo 18 

 

Kuoroharjoitukset alkavat viikolla 36.  

7.9. ja 8.9., 14.9. ja 19. ja 20.10. ei ole kuoroharjoituksia millään kuorolla.

13.10. Ei ole kuoroharjoitusta Lappeenrannan slaavinkielisellä kuorolla.  

Syksyn harjoituskausi päättyy 15.12. 

  

Kuoroharjoitusaikatauluihin tulee muutoksia. Suomen- ja slaavinkieliset harjoitukset pidetään jatkossa eri päivinä. Näin varmistetaan, että sekä suomen- että slaavinkielisille palveluksille on riittävästi harjoitteluaikaa. Jatkossa yhteiskuoro kokoontuu edelleen Lappeenrannassa maanantaisin ja Imatralla tiistaisin. Slaavinkielinen kuoro kokoontuu puolestaan Lappeenrannassa tiistaisin ja Imatralla maanantaisin.  

Varsinainen oppiminen tapahtuu nimenomaan kuoroharjoituksissa. Kanttori opettaa, ohjaa, hioo ja kannustaa kuorolaisiaan harjoituksissa, sillä jumalanpalvelus ei ole oppimistilanne. Siksi kirkossa laulamassa käyviltä kirkkokuorolaisilta edellytetään sitoutumista, ja kuoroharjoituksissa käymistä.  

  

JUMALANPALVELUKSET 

Slaavinkielisissä palveluksissa voivat laulaa ne kuorolaiset, jotka käyvät säännöllisesti slaavinkielisissä harjoituksissa. Slaavinkieliseen kuoroon ovat tervetulleita vain venäjää äidinkielenään, tai erinomaisen sujuvasti puhuvat laulajat, sillä harjoituksissa ei ole varattu aikaa tekstin ääntämisen harjoittelulle. 

Kuukauden ensimmäisenä lauantaina suomenkielisessä vigiliassa Lappeenrannassa voivat laulaa ne kuorolaiset, jotka ovat olleet vigiliaa edeltävissä harjoituksissa klo 14.30-17. Suomenkieliseen kuoroon ovat tervetulleita vain suomea äidinkielenään, tai erinomaisen sujuvasti puhuvat laulajat, sillä harjoituksissa ei ole varattu aikaa tekstin ääntämisen harjoittelulle. 

Kaikissa muissa jumalanpalveluksissa, sekä Imatralla että Lappeenrannassa voivat laulaa ne kuorolaiset, jotka käyvät säännöllisesti yhteiskuoron harjoituksissa. 

Yhteiskuoroharjoitukset alkavat ehtoopalveluksella. Kuorolaisia kannustetaan lempeästi käymään näissä ehtoopalveluksissa. Arkipäivän palvelukset ovat kirkon perustoimintaa, sen hengitystä, ja niissä laulettavat tekstit avaavat kauniilla tavalla kalenteripäivän pyhän ja viikonpäivän muiston sanomaa. Palvelus kestää n. 30min ja se toimitetaan usein maallikkopalveluksena eli ilman pappia. Palvelus on myös erinomainen tilaisuus opetella stikiirasävelmien laulamista. Kuoroharjoitus alkaa heti palveluksen päätyttyä.

 

ESIINTYMISET  

Syksyn esiintymiset ovat lokakuussa sekä Lappeenrannassa että Imatralla pidettävät opetustilaisuudet, ”Kuinka ortodoksinen kirkko saattelee ihmistä kehdosta hautaan”. Tilaisuuksissa laulamme veisuja kasteesta, avioliittoon vihkimisestä, kodinpyhityksestä, sairaanvoitelun sakramentista ja hautaustoimituksesta. Veisujen välissä pappi kertoo kyseisistä toimituksista. Tapahtumat ovat Lappeenrannassa ma 12.10. Ja Imatralla ti 13.10. klo 18.  

 

Lisäksi esiinnymme seurakunnan kuusijuhlissa Lappeenrannassa 28.12. ja Imatralla 29.12. klo 18 hieman pienimuotoisemmalla ohjelmalla kuin viime vuonna. Jouluohjelmistoomme tulee kuulumaan tuttuja joulun veisuja mutta myös muutamaa uusi laulu. 

  

 

Jos jotakin jäi epäselväksi, saa ottaa yhteyttä!

Maria Verikov

maria.verikov@ort.fi

040 1698 676

Saa ottaa yhteyttä myös WhatsAppilla

Tatiana Mäkelä

040 685 8592 tai 040 846 2899